Terveellinen tammikuu

Loistaako sinunkin uudenvuodentoiveissasi ajatus uudesta ja terveellisemmästä elämästä? Toivoisitko virkeämpää oloa ja parempikuntoista kehoa?

Silmissäsi siintää jo terveellinen tammikuu. Olet luvannut urheilla joka päivä ja lopettaa herkkujen syönnin lopullisesti. Tai ainakin se on suunnitelmissasi. Haluaisit vain tietää, miten hitossa se onnistuu kahta viikkoa kauempaa.

Vaatiiko terveellinen elämä oikeasti pelkkää rahkansyöntiä ja porkkanoita koko loppuelämän ajan? Ja pitääkö niitä treenejä todellakin tehdä viisi kertaa viikossa?

No ei tarvitse.

Jotain muutoksia täytyy toki tehdä, että tuloksia saavutetaan, mutta liian monta muutosta kerralla johtaa vain siihen, että koko homma loppuu ennen kuin hiihtoloma alkaa. On tärkeää, että mielesi on mukana muutoksessa, ja on tärkeää, että ymmärrät myös minkälaiset tarpeet ja tunteet toimivat tekojesi taustalla. On hyvä tiedostaa, että ravinto ja liikunta ovat tärkeitä juttuja, mutta niiden lisäksi hyvinvointiimme vaikuttaa moni muukin asia.

Jotain muutoksia täytyy toki tehdä, että tuloksia saavutetaan, mutta liian monta muutosta kerralla johtaa vain siihen, että koko homma loppuu ennen kuin hiihtoloma alkaa.

No mitä sitten pitäisi tehdä?

Ihan ensimmäisenä sinun kannattaa miettiä miksi haluat muutosta. Ja kenen vuoksi haluat muuttua. Lähteekö todellinen muutoshalu itsestäsi, vai koetko vain velvollisuudeksesi tehdä jotain? Mikä on muutostarpeesi perimmäinen syy ja oletko oikeasti halukas muutokseen?

Olet ehkä testaillut monenlaistakin dieettiä, mutta jostain syystä ne eivät pidemmällä tähtäimellä toimineetkaan. Alussa paino ehkä tippui, mutta hetken päästä kilot humpsahtivatkin takaisin. Ruokavalio tuntui liian tiukalta noudatettavaksi pidempään ja jatkuva jumppaaminenkin alkoi pikkuhiljaa turruttaa. Ehkä mieleesi tuli, etteivät ohjeistukset istuneetkaan sinun elämäntilanteeseesi. Olisit kaivannut neuvoja siihen, miten voisit muokata niitä itsellesi sopiviksi ja miten voisit muuttaa uusia elintapojasi pysyviksi. Sinulle sopivin askelin.

Omat voimavarat ja elämäntilanne on tärkeää huomioida elämäntapamuutosta tehdessä. Tavoitteet kannattaa asettaa niin, että niiden saavuttaminen on mahdollista.

Saat tavoitella suuria, mutta kovin isot unelmat on hyvä pilkkoa pienempiin osiin. Niin, että voit askel askeleelta kiivetä korkeammalle ja saavuttaa lopulta päämääräsi.

Kaikki ohjeistukset eivät sovi kaikille, vaan jokaisen on löydettävä itselleen sopiva tapa edetä eteenpäin. Muuttamalla yhden pienen asian käyttäytymisessäsi ja rutiineissasi saat tuloksia paljon tehokkaammin kuin koittamalla laittaa kaiken kerralla uusiksi. Näin sinun on mahdollista omaksua uusia tapoja pysyvästi.

Jos haluat apua elämäntapamuutoksesi kanssa, olet lämpimästi tervetullut valmennuksiini. Tammikuussa starttaa uusi mentaalivalmennuksen pienryhmä.

Yksilövalmennuksissani saat juuri sinulle räätälöityä henkilökohtaista tukea ja ohjeistusta muutoksiisi.

Onnellista ja energistä uutta vuotta sinulle! ❤️Älä ajattele vaaleanpunaista elefanttia!

Nyt on tulossa paljon uusia juttuja, joista olen erittäin innoissani! Uusien asioiden opiskelu ja tietojen syventäminen kuuluu ehdottomasti siihen kategoriaan, mikä antaa valtavasti draivia ja uutta energiaa. Nyt syksyn aikana osallistunkin useampiin koulutuksiin, joiden myötä pystyn laajentamaan osaamistani, ja valmennuksiini tulee näiden oppien kautta paljon uutta sisältöä. Jännää!

Erikoistun tällä hetkellä psyykkiseen valmennukseen, jonka koen todella tärkeänä juttuna monessakin mielessä. Olen opiskellut psykologiaa ja siihen liittyviä asioita paljonkin elämäni aikana, mutta tämän koulutuksen myötä saan ihan uudenlaisia työkaluja hyvinvoinnin ja suorituskyvyn parantamiseksi ja edistämiseksi! Koulutus pohjautuu arvo- ja hyväksyntäpohjaiseen lähestymistapaan, jossa keskeistä on psykologisen joustavuuden malli. Tärkeää on löytää omien arvojen kautta ne asiat jotka motivoivat käyttäytymisen ja toiminnan pysyvään muutokseen.

Koen että psyykkinen puolemme on se pohja, mikä vaikuttaa kaikkeen mitä elämässämme haluamme tavoitella.

Koen että psyykkinen puolemme on se pohja, mikä vaikuttaa kaikkeen mitä elämässämme haluamme tavoitella.Sen kautta määrittyy pitkälti myös se, miten tavoitteissamme onnistumme. Vaikka sinulla olisi paljonkin tietoa miten joku asia pitäisi tehdä, niin tulosten saavuttaminen ja pysyvien muutosten tekeminen on erittäin vaikeaa, jos psyykkeesi laittaakin jostain syystä vastaan. Jos tavoitteesi ei ole aivan selvä tai mielesi ei olekaan valmis toimimaan haluamallasi tavalla.

Yrittämällä kontrolloida tiukasti ajatuksiamme, tunteitamme tai käyttäytymistämme saatammekin päätyä joskus täysin päinvastaiseen lopputulokseen kuin mitä halusimme. Yksinkertaisena esimerkkinä voisi käyttää harjoitusta, jossa kiellät itseäsi ajattelemasta vaikkapa vaaleanpunaista polkupyöräilevää elefanttia. Et siis saa ajatella vaalenpunaista elefanttia pyöräilemässä. ÄLÄ missään nimessä ajattele vaaleanpunaista polkupyörän selässä olevaa elefanttia. No mitä ajattelit? Ethän vain vaaleanpunaista polkupyöräilevää elefanttia..?

Psyykkisestä valmennuksesta on apua niin painonpudottajille kuin urheilijoillekin, ja näitä oppeja tarvitaan myös jokapäiväisessä elämässä monenlaisten valintojemme tueksi. Voisikin sanoa, että psyykkisestä valmennuksesta on hyötyä kaikille, jotka haluavat parantaa omaa hyvinvointiaan jollain osa-alueella!

Joskus voi olla vaikea tietää, millaiset tekijät arjessamme kuormittavat meitä ja mitkä taas vastaavasti toimivat konkreettisesti voimavaranamme ja auttavat meitä palautumaan. Pitkä työmatka saattaa esimerkiksi tuntua harmillisen aikaavievältä, mutta sillä saattaakin olla tärkeä tehtävä työpäivän aiheuttaman stressin purkamisessa. Vastaavasti kovatehoinen treeni voikin joskus heikentää suorituskykyämme sen sijaan että se auttaisi meitä voimaan paremmin.

Olenkin todella innoissani, että saan pian palveluihini mukaan Firstbeat –hyvinvointianalyysin, joka auttaa tunnistamaan hyvinvointiimme vaikuttavat tekijät tarkasti! Sen avulla pystytään mittaamaan juuri ne stressiä aiheuttavat, oman arjen kuormittavat tekijät, sekä vastaavasti voimavaroja antavat, palauttavat tekijät. Firstbeat-analyysin avulla saadaan myös tarkkaa tietoa treenaamisesta ja siitä, onko harjoittelu kehittävää ja omaa jaksamista tukevaa, vai päinvastoin. Sen avulla päästään tarkastelemaan myös unen laatua, ja nähdään, onko yöuni riittävän palauttavaa vai pitäisikö siihen panostaa enemmän.

Firstbeat-analyysin avulla saadaan siis hyvinkin tarkkaa tietoa stressitekijöistä, palautumisesta ja liikkumisesta. Tämän kautta pystytään keskittymään juuri oikeisiin asioihin ja tukemaan jaksamista ja suorituskykyä jo pienilläkin muutoksilla!

Hyvinvointiimme vaikuttaa paljon myös se, kuinka hyvin huollamme kehoamme. Kehonhuolto on tärkeää riippumatta siitä, harrastatko paljon liikuntaa vai kuluvatko päiväsi pääasiassa tietokoneen äärellä istuessa. Erilaisilla liikkuvuustekniikoilla ja –harjoitteilla voidaan aktivoida eri lihastoimintaketjuja, niin että pystymme maksimoimaan fyysistä suorituskykyämme, sekä myös parantamaan toimintakykyämme arkielämässä.

Liikkuvuus ja palautuminen ovat siis treenaamisen ja hyvän fyysisen toimintakykymme tukijalka. Esimerkiksi foamroller-rulla toimii tässä hyvänä apuvälineenä. Rullan oikeanlaisella käytöllä pystymme ennaltaehkäisemään ja poistamaan kehosta jumeja sekä lisäämään joustavuutta. Näitä asioita opiskelen tällä hetkellä Faskia ja foamroller –koulutuksessa!

Syksy on siis täynnä monenlaista uutta ja innostavaa opiskelua. Maltan tuskin odottaa, että pääsen toteuttamaan näitä oppeja valmennuksissani! Asiakkaanani pääset luonnollisesti hyödyntämään näitä juttuja ensimmäisten joukossa, ja saat nyt entistäkin monipuolisempaa valmennusta.

Personal Trainer Turku ja lähialueet

Energiantäyteistä ja innostavaa syksyä kaikille! T. Katja

Mistä virtaa syksyyn?

Oliko sinunkin vakiovarusteesi tänä kesänä shortsit, uikkarit ja hellemekko? Tai jotain sinnepäin? Toivottavasti sait kesän aikana ladattua akkusi auringonpaisteessa, ja odottelet nyt syksyn alkua tarmokkaana. Vai kävikö sinulle niin, että rutiinisi heittivät helteellä kuperkeikkaa, ja arkirytmiin palaaminen tuntuukin nyt vähän takkuiselta?

Olen kuullut monelta, että hellekelillä liikkumiset ja syömiset menivät vähän niin ja näin. Ei oikein napannut lähteä lenkille, eikä koko kesän aikana itse asiassa tullut liikuttua juuri lainkaan. Sen sijaan jäätelö ja kylmät juomat maistuivat oikeinkin mainiosti - grilliruuan ohella tietysti. Kivaahan se oli, mutta nyt housut kiristävät, eikä olokaan ole ihan hehkeimmästä päästä.

Arjen pyörähtäessä käyntiin kiireet täyttävät helposti kalenterin, ja itsestä huolehtiminen saattaa helposti jäädä kaiken muun jalkoihin.

Moni haaveileekin kesän jälkeen aloittavansa kuntoilun tai tiputtavansa muutaman kilon pois. Arjen pyörähtäessä käyntiin kiireet täyttävät helposti kalenterin, ja itsestä huolehtiminen saattaa helposti jäädä kaiken muun jalkoihin. On työhommia, kodinhoitoa, lasten harrastuksia, velvollisuuksia… äh. Kyllä mä sitten taas joskus alan liikkumaan ja syömään kunnolla… nyt en ehdi.

Jos tuntuu tutulta, niin kannattaa ehkä pysähtyä hetkeksi. Et nimittäin varmasti ehdikään, ellet ole jo etukäteen priorisoinut hiukan aikaa itseesi. On hyvä muistaa, että kuntoiluun ja hyvinvointiisi käytetty aika tulee takaisin monin verroin parempana olona ja fiiliksenä. Energiaa siis riittää sen jälkeen niihin muihinkin juttuihin enemmän. Vähän kuin laittaisi rahaa pankkiin.

On hyvä muistaa, että kuntoiluun ja hyvinvointiisi käytetty aika tulee takaisin monin verroin parempana olona ja fiiliksenä.

Eikä hätää, alkuun pääseminen ei vaadi ihmeitä. Voit varata pienen hetken kalenteristasi ja aloittaa vaikka tekemällä kevyen treenin pari kertaa viikossa. Salille tai jumppatunnille ei ole pakko mennä, jos ne eivät tunnu omalta paikalta. Eikä välttämättä tarvitse lähteä minnekään. Kotona treenaamalla säästät aikaa, jos muualla liikkuminen tuntuu hankalalta järjestää.

Katja Varjo Personal Trainer

Kiinnittämällä huomiota myös ravintosi laatuun, ja panostamalla säännöllisiin ruoka-aikoihin saat liikkumisen ohella huimasti virtaa lisää. Jos lautaseltasi löytyy paljon sokeria ja höttöhiilareita, voit karsia tällaiset ainekset pois vaikka kokonaan. Niitä ei kukaan tarvitse. Lisää annoksiisi sen sijaan enemmän kasviksia ja hyviä proteiineja. Tällä tempulla ravitsemustasosi nouseekin nopeasti jo ihan uusille sfääreille.

Jos lautaseltasi löytyy paljon sokeria ja höttöhiilareita, voit karsia tällaiset ainekset pois vaikka kokonaan. Niitä ei kukaan tarvitse.

Pienilläkin jutuilla saat siis pidemmällä tähtäimellä suuria aikaiseksi. Ja tulokset syntyvät juurikin niistä päivittäisistä valinnoista ja teoista. Toistamalla vanhoja toimintatapojasi saat juuri sitä missä nyt olet. Tekemällä jotain toisin voit mahdollisesti muuttaa oloasi ja kuntotasoasi paljonkin. Sinä itse päätät minne haluat mennä - ja teet joka päivä valintasi uudelleen.

Jos kaipaat apua energisemmän olon metsästämisessä, niin ota yhteyttä ja etsitään yhdessä syksyysi virkeämpi fiilis!

Aurinkoista loppukesää! <3

Mitä lounaaksi?

Arkipäivän jaksamiseemme vaikuttaa moni asia. Yksi tärkeimmistä jutuista millä voit itse säädellä vireystilaasi, on syömäsi ravinto. Jos olet syönyt hyvän ja riittävän aamiaisen, niin jaksat sen avulla mainiosti puoleenpäivään asti. Silloin onkin jo lounaan aika. Lounaalla on iso merkitys koko iltapäivän vireystasoon. Ei ole siis ollenkaan samantekevää millä vatsasi täytät –tai jääkö se vajaaksi.

Katja Varjo PT

Jos syöt lounaalla hyvin kevyesti, niin todennäköisesti sinulla on kiljuva nälkä jo parin tunnin kuluttua. Silloin on vaikeaa odottaa myöhään iltapäivällä tai alkuillasta olevaa päivällistä, joka pitäisi vielä ennen syömistä valmistaakin. Kovaan nälkään ei riitä ensiavuksi omena eikä banaanikaan, vaan silloin tulee helposti napsittua turhia ja energiapitoisia välipaloja. Näistä välipaloista kertyykin helposti kaloreita vähintään kunnon lounaan verran, eikä naposteluruokien ravintosisältökään ole yleensä sieltä terveellisimmästä päästä.

Jos syöt lounaalla itsesi täpötäyteen, ei iltapäivän vireystila ole paljoakaan sen parempi kuin liian heppoisenkaan lounaan kanssa. Energiasi kuluu ruuan sulattamiseen ja olosi on turvonnut ja väsynyt. Kahvikaan ei virkistä silloin, jos vatsa on täynnä ruokaa.

Jos sinulla on hyvä työpaikkaruokala, niin sitä kannattaa toki käyttää. Jos hyviä vaihtoehtoja ei kuitenkaan ole tarjolla, niin kannattaa harkita omien eväiden mukaan ottamista.  

Kasviksilla ja salaatilla kannattaa täyttää vähintään puolet lounaslautasesta. Tämän lisäksi tarvitset proteiinia, hyvää rasvaa ja kohtuullisesti hiilihydraatteja. Jollet satu tekemään fyysisesti hyvin raskasta työtä, niin kovin runsasta hiilaritankkausta kannattaa välttää, etenkin jos kärsit usein iltapäiväväsymyksestä.

Itse suosin lounaalla erilaisia salaatteja, keittoja ja munakkaita. Monia näistä on mahdollista valmistaa jo etukäteen ja niitä voi hyvin ottaa myös töihin mukaan evääksi.
2-salaattia.jpg

Perussalaattipohja on helppo valmistaa erilaisista vihersalaateista, kurkusta ja tomaatista. Tähän tarvitaan lisäksi jotain proteiinia, esim. kalaa, kanaa, kananmunaa tai vaikka juustoa. Lisäenergiaa antamaan voi lisätä vielä vaikka pähkinöitä ja siemeniä. Ne auttavat jaksamaan iltapäivän pitkiä tunteja, eikä väsy pääse iskemään ihan äkkiä 

Yksi lempparilounaani on kasvissosekeitto. Sosekeiton voi valmistaa hyvin jo edellisenä päivänä valmiiksi ja lämmittää tarvittava annos nopeasti ennen syömistä. Keiton pohjaksi sopii mainiosti vaikka kesäkurpitsa, paprika, tomaatti, tai vaihtoehtoisesti erilaiset juurekset, kuten porkkana, palsternakka, maa-artisokka jne. Vain mielikuvitus on rajana, ja toki omat makumieltymykset. Sosekeittoon voi lisätä esim. kookosmaitoa ja pinnalle vielä siemeniä makua ja energiaa antamaan. 

4-keittoa.jpg

Jos on mahdollista valmistaa lounas itse ja nauttia se samantien, niin hyvänä vaihtoehtona voin suositella myös täytettyä munakasta.  Munakkaan joukkoon voi lisäillä monenlaisia kasviksia, juustoa ym. täytteitä ihan oman maun mukaan. Tällä pysyy nälkä poissa, muttei tule ikävää ähky-oloa.

Bon appetit!

Lähdetkö mukaan?

Haluaisitko voida hyvin ja tuntea itsesi energiseksi ja voimakkaaksi, ehkä pudottaa painoasi? Haluaisit tehdä muutoksia elämäntavoissasi, aloittaa liikkumisen ja syödä terveellisemmin, mutta et oikein tiedä mistä pitäisi aloittaa? Tiedät että uusien tapojen opettelu vaatii itsekuria ja pelkäät ettet selviä yksin isoista muutoksista. Haluaisit että joku kertoisi sinulle mitä pitäisi tehdä ja olisi tukenasi päästäksesi mahdollisimman tehokkaasti tavoitteeseesi. Jos tuntuu tutulta, niin valmennukseni voisivat sopia juuri sinulle!

Valmennukseni räätälöidään juuri sinun tarpeisiisi sopivaksi. Tarkoituksena on rakentaa toimiva kokonaisuus, jonka avulla voit muuttaa elintapojasi terveellisemmäksi ja löytää hyvän ja energisen olon pysyvästi.

Valmennuksessani et joudu kärsimään nälästä tai rehkimään jaksamisesi äärirajoilla. Pikadieetit ja –ohjelmat eivät tarjoa kestäviä tuloksia. Minun valmennuksessani saat avaimet pysyvään muutokseen.

Valmennukseni alkaa usein All Inclusive –paketilla, jossa selvitetään tavoitteesi, tämänhetkiset ruokailutottumuksesi sekä kuntotasosi. Kun tiedetään mahdollisimman tarkkaan lähtötilanteesi, on helpompaa lähteä tekemään oikeanlaisia toimenpiteitä haluttujen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Alkukartoituksen pohjalta suunnittelen sinulle sopivan ravinto- sekä liikuntaohjelman, joiden avulla pääset etenemään mahdollisimman hyvin kohti tavoitteitasi. All Inclusive –paketti tarjoaa hyvän avun ihan itsenäiseenkin etenemiseen, mutta mikäli kaipaat tukea matkalle, on helppo lähteä mukaan Omavalmentaja-ohjelmaan. Siinä tapaamme vähintään kerran kuukaudessa ja seuraan tarkasti etenemistäsi viikottain. Minut tavoittaa sähköpostilla helposti, jos kaipaat tsemppiä tai neuvoja johonkin juttuun. 

Kohti Unelmia –valmennus on kolmen kuukauden tehospurtti onnistumisen varmistamiseksi. Se on kattavin palvelupakettini, joka alkaa All Inclusive –valmennuksella. Tämän jälkeen tapaamisia on viikottain. Eteen tulevia asioita on siis helppo käydä läpi tapaamisten aikana. Ennen treeniä kyselenkin aina kuulumiset ja haluan tietää, että kaikki on sujunut hyvin. Mahdollisiin haasteisiin voidaan siis puuttua heti ja tehdä myös muutoksia ohjelmiin, jos joku toisenlainen juttu voisikin toimia kohdallasi paremmin.

Tapaamiskerroilla treenataan yleensä Pikkustudiolla, jossa treenit voidaan tehdä täysin omassa rauhassa. Joskus voimme mitata myös syketasoja tai tehdä muitakin kuntotestejä, jos näin halutaan. Voimme tehdä myös kävelylenkkejä, joiden aikana on mahdollista käydä läpi monenlaisia juttuja ja samalla opit juuri sinulle sopivan vauhdin. Joskus tapaamiskertoja voidaan käyttää vaikkapa ravinto-ohjaukseen, tai siihen, mikä sitten milläkin hetkellä on juuri se haasteellisin ja tärkein juttu etenemisesi kannalta.

Jos tavoitteenasi on erityisesti painonpudotus, ja haluat neuvoja ja tukea siihen, voisi Tehostartti-valmennus sopia sinulle! Tehostartissa pääpaino on ruokavaliossa, koska painonpudotuksessa ehdottomasti suurimmat tulokset tehdään lautasen kautta. Liikunnallakin on toki merkitystä, mutta n. 80 prosenttia tuloksista tulee ruokavaliota muuttamalla.

Tehostartin kesto on myös kolmisen kuukautta, ja se alkaa ruokapäiväkirjan täyttämisellä. Ensimmäisellä tapaamisella käymme läpi ruokapäiväkirjaasi sekä sinulle suunnitellun ruokavaliomallin sekä ohjeistukset. Pidämme yhteyttä viikottain joko sähköpostin tai puhelimen välityksellä ja minulta voi kysellä koko valmennuksen ajan mieleen tulevia kysymyksiä. 

Toinen Tehostartti-tapaaminen pidetään n. kuukauden kuluttua, ja sen teemana on sinulle räätälöity liikuntaohjelma. Voit valita haluatko treenata mieluummin kotona vai kuntosalilla, ja tällä tapaamisella käymme tarkkaan läpi ohjelmaasi kuuluvat lihaskuntoliikkeet.

Kaikissa valmennuksissani huomioidaan tarkasti kokonaisvaltaisuus, ja eteneminen tapahtuu aina elämäntilanteesi sekä resurssisi huomioiden. Haluan kannustaa sinua löytämään juuri sinulle sopivimman tavan liikkua sekä voida hyvin.

Isojen muutosten toteuttaminen ei tapahdu hetkessä. Tulosten saavuttaminen edellyttääkin toistoja, nousujohteisuutta sekä uskallusta tehdä jotain erilaista kuin olet aiemmin tehnyt.

 Etenemme yhdessä askel askeleelta kohti tavoitettasi ja olen tukenasi koko valmennuksen ajan.

Olet lämpimästi tervetullut valmennukseeni!

 

Osaatko arvioida kuntotasosi oikein?

Omaa kuntotasoaan on hyvin vaikea arvioida mutu-tuntumalla.  Moni aktiiviliikkujakaan ei tiedä todellista kuntotasoaan ilman mittauksia. Sinullakin saattaa olla virheellisiä käsityksiä omasta kehonkoostumuksestasi tai kuntotasostasi.

Ehkä kuvittelet olevasi huonommassa kunnossa kuin oletkaan, tai päinvastoin, voitkin ajatella olevasi parempikuntoinen mitä todellisuudessa olet. 

Vaikka kuvittelisit olevasi täysin rapakuntoinen, saattaakin olla, että jollain osa-alueella oletkin odotuksiasi paremmalla tasolla. 

Jos haluat pudottaa painoasi tai kiinteytyä, niin lähtötilanteen selvittäminen on tärkeä juttu. Saattaa olla, että mielikuvasi itsestäsi on eri mitä mittaustulokset kertovat.

Vaaka ei nimittäin kerro kaikkea.

Jos tuijotat vain vaa´an lukemia, voi olla ettet näe kehitystäsi kunnolla ja saatat jossain vaiheessa turhautua koska luulet ettei tuloksia tulekaan. Kehonkoostumuksessa voi tapahtua paljonkin asioita, vaikka vaa´an lukemat pysyisivät paikallaan tai hetkellisesti jopa nousisivat hiukan. 

Kun oma lähtötaso on tiedossa, on myös helpompi ottaa konkreettisia tavoitteita.

Hyödyt paljon lähtötilanteesi tuntemisesta

➡  Treenaat ja teet juuri niitä juttuja, joista on sinulle eniten hyötyä

Jos sinulle tehdään liikuntaohjelma ilman tarkempaa lähtötason selvitystä, niin todennäköisesti joudut tekemään ainakin jonkin verran turhaa työtä. Voi olla että treenailet juuri niitä juttuja, jotka itselläsi ovat jo muutenkin vahvoja, ja heikommat lihakset tai kunnon osa-alueet jäävätkin turhan vähäiselle huomiolle.

➡  Harjoittelet tehokkaasti ja vältät loukkaantumiset

Saattaa myös olla, että aloittamasi ohjelma on sinulle turhan raskas tai vastaavasti liian helppo.  Kummassakin tapauksessa tavoitteen saavuttaminen vaikeutuu, ja saatat turhautua jo ennen kuin saat minkäänlaisia tuloksia. Mikäli treenaat kuntotasoosi nähden liian kovaa, loukkaantumisriskisi kasvaa eikä peruskuntosi pääse kehittymään kunnolla. Jos taas ohjelmasi on liian helppo, ei se tue kehittymistäsi, ja poljet paikallasi lähtötilanteessa. 

➡  Harjoitteluohjelmasi voidaan mitoittaa sinun lähtötasosi ja tavoitteesi mukaisesti

Lähtötason määrittämisen jälkeen on mahdollista tehdä juuri sinulle sopiva ja tavoitteitasi tukeva ohjelma. Silloin voidaan huomioida juuri sinun tasosi kaikessa ohjelmien suunnittelussa. Helppoa, turvallista ja aikaa säästävää! 

➡  Säästät aikaa, vaivaa ja rahaa

Kuntotestaus auttaa sinua varmasti, mutta tulosten saavuttaminen voi viedä aikaa. Testitulosten pohjalta voidaan sinulle tehdä ohjelma, jonka avulla pääset maaliin nopeammin.

➡ Teet oikeita asioita oikea-aikaisesti

Aikakausilehdet, TV-ohjelmat ja netti ovat pullollaan tee-se-itse menetelmiä kuntotasosi selvittämiseen. Omin avuin voi toki tehdä paljon terveemmän elämän eteen, mutta asiaan perehtyneen valmentajan avulla teet vain niitä asioita, joilla on suurin vaikutus tavoitteesi saavuttamisessa.

Nyt löytyi se oikea!

Olen keväästä asti miettinyt oikeaa fiilistä. Sellaista joka sytyttää ja antaa energiaa. Sellaisenakin hetkenä, kun nouset ylös pimeänä talviaamuna ja haahuilet töihin tai treeneihin.

Jokainen tietää sen hetken, kun ei yhtään jaksaisi nousta sängystä. Kaikki ympärillä on harmaata ja mikään ei oikein huvita. Ja jokainen varmasti tietää myös sen hetken, kun aurinko loistaa ja koko maailma suorastaan pursuaa energiaa ja hyvää mieltä.

PT Katja Varjo

Olenkin pitkään miettinyt miten saisin Pikkustudiolle SEN fiiliksen. Juuri sen inspiroivan, rauhoittavan ja samalla energiaa antavan. Vaikka olen itse suuri valkoisen sisustuksen ystävä, niin Pikkustudiolle olen kaivannut vähän merkityksellisempää ilmettä. Olen selaillut ja tutkinut blogien ja nettikauppojen inspiraatiokuvia, mutta jotenkin en vain millään keksinyt mikä olisi juuri se Pikkustudion juttu. Se, mikä tekisi siitä sellaisen erityisen paikan, mihin sekä itseni että asiakkaideni olisi kiva tulla kerta toisensa jälkeen.

Vietimme perheen kanssa Etelä-Espanjassa pitkiä aikoja, ja moni tuttava jo kyselikin, olemmeko muuttamassa sinne kokonaan.

Viime vuosi oli itselleni monessakin mielessä erityinen vuosi. Vietimme perheen kanssa Etelä-Espanjassa pitkiä aikoja, ja moni tuttava jo kyselikin, olemmeko muuttamassa sinne kokonaan. No emme ole -  ainakaan näillä näkymin. Espanjan reissuilta jäi kuitenkin mieleen monta ihanaa juttua, joita täällä pohjoisessa välillä kaipailen. Erityisen vahvan säväyksen teki auringonpaiste, se valon mukanaan tuoma fiilis, joka herättää jokaisen solun eloon ja antaa aamusta alkaen mahtavan energiabuustin. Kaipaamaan jäin myös ihanaa rantahiekkaa, kaukana siintäviä meren aaltoja ja kirkkaan sinistä taivaanrantaa. Sitä kesän, lämmön ja kiireettömyyden tunnetta.

Monissa kuvissanikin loistaa taustalla Aurinkorannikon miljööt. Kuvien perusteella voisi ehkä luullakin, että Pikkustudio sijaitsee hippasen eteläisimmillä sfääreillä, mutta täällä Turun seutuvilla sitä kuitenkin ollaan… Ja siitä se ajatus sitten lähtikin: Haluaisin juuri tuon ihanan kiireettömän aurinkoisen fiiliksen Pikkustudiolle! Näin kuvan, jonka tiesin olevan juuri sitä, mitä olin etsimässä.

Vaikka emme ole nyt Espanjan auringossa, niin miksen voisi tuoda Espanjan aurinkoa tänne!

Pikkustudion valkoiset seinät saavatkin kohta täyttyä ihanasta auringonpaisteesta ja merenrannasta. Haluan tänne kaikkea sitä, mikä antaa energiaa ja hyvää fiilistä päivään. Tulkoon tästä juuri sellainen paikka, missä jokaisen on hyvä olla ja aloittaa vaikka isompikin elämäntapamuutos. Pikkustudiolla voi pian kokea, miltä tuntuu treenata keskellä hiekkarantaa ja katsella kaukana loistavaa taivaanrantaa ja meren aaltoja. Melkein voin jo tuntea merentuoksun ja rantahiekan varpaissani.

Ai miten innoissani olenkaan. Juuri tätä fiilistä olen tänne etsinyt ja nyt maltan tuskin odottaa, että pääsen toteuttamaan suunnitelmiani. Toivon että saan tehtyä Pikkustudiosta sellaisen paikan, joka antaa inspiraatiota ja auringonpaistetta kaikille täällä käyville. Vaikka ulkona sataisi räntää ja olisi sysimustaa, niin Pikkustudiolla paistaa aina aurinko.

Oikein ihanaa ja inspiroivaa syksyn alkua kaikille!

Juoksu on ihanaa - Viisi vinkkiä, joilla pääset alkuun

Juoksu on ihanaa. Raikas tuuli puhaltaa kasvoille ja askel lentää kevyesti eteenpäin. Maisemat vaihtuvat ja kunto kasvaa kohisten. Juuri näin – tai sitten ei. Jos aloitat juoksuharrastuksen liian vauhdikkaasti, niin voi olla, että fiiliksesi ovat kaikkea muuta. Juoksuharrastusta kun ei oikeasti aloiteta juoksemalla! 

Juoksuharrastusta ei oikeasti aloiteta juoksemalla! 

Juoksussa, niin kuin toki muussakin liikunnassa, on tärkeä lähteä liikkeelle juuri sinun kuntotasostasi. Jos et ole aiemmin juurikaan juossut, etkä ehkä kävellytkään kovin pitkiä lenkkejä, juokseminen on todennäköisesti sinulle ihan extreme-hommaa.

Juoksu on laji, joka jakaa mielipiteitä aktiiviliikkujienkin keskuudessa. Joku hurahtaa siihen täysin, toista taas juokseminen ei innosta pätkääkään. Ihmiset ovat erilaisia myös kehotyyppien suhteen. Toiset ovat omimmillaan kestävyyslajeissa ja tuntuvat minimaalisella harjoittelulla painelevan jopa maratonin. Toisilla taas juoksu ei rullaa kovinkaan luonnikkaasti, mutta lihasmassa sen sijaan kasvaa jo melkein punttisalin katselusta. Suurin osa ihmisistä sijoittuu johonkin välimaastoon tällaisten ääripäiden välille.

Harjoittelemalla pystyy onneksi paljonkin vaikuttamaan omaan kuntoonsa ja kehittymiseensä. Kenenkään ei tarvitse juosta maratonia eikä osallistua voimannostokisoihin, ellei halua, mutta jos parin kerroksen rappujen kipuaminen hengästyttää kovasti, tai painavien kauppakassien nostelu tuntuu ylivoimaiselta ponnistelulta, kannattaa kuntoaan parantaa ainakin näiltä osin. Hyvä toimintakyky on jokaiselle tärkeää, ja se koostuu sekä kestävyys- että lihaskunnosta että myös hyvästä liikkuvuudesta.

Juoksu on loistava laji kestävyyskunnon kasvattamiseen.

Juokseminen ei ole rakettitiedettä, mutta se on kuitenkin sen verran rankka laji, että sen aloittamisessa kannattaa tosiaan huomioida oma lähtökuntotasonsa.

Jos sykkeesi huitelee jatkuvasti vauhtikestävyys- tai jopa maksimirajoilla, kehitystä ei oikeasti tapahdu. Kunnonkasvattaminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja toistoja. Sykettä on toki nostettava, mutta monilla se nousee huippulukemiin jo kevyessäkin juoksussa.

Jos siis haluat aloittaa juoksemisen, mutta kuntosi ei ole vielä kovin hyvä, niin lähde ensin kävelylle! Kunto kasvaa kyllä kävelylläkin – ja ensi alkuun nimenomaan juuri siinä. Jos menet liian lujaa, et koskaan kehity kunnolla. Hyvän juoksemisen mittari ei siis ole se miten lujaa pääset, vaan miltä se tuntuu!

Voit tehdä aina välillä pieniä spurtteja: Juokse silloin tällöin kävelyn lomassa pieni matka ja palaa taas kävelyvauhtiin. Pikkuhiljaa huomaat, että jaksat juosta yhä pidempiä matkoja. Tärkeää on, että aloitat itsellesi sopivalla tahdilla. Moni juoksee tietämättään liian lujaa, ja silloin peruskunto jää vajaaksi. Tällainen treeni ei kehitä kestävyyttä, vaan päinvastoin väsyttää.

Sykemittarista voi olla apua oikean syketason määrittämisessä, mutta se ei ole välttämätön hankinta. Kun huomaat hengästyväsi niin paljon, ettet enää pysty puhumaan puuskuttamatta, on aika hiljentää vauhtia. Hengästyminen on liikunnassa toki hyvä asia, mutta jos puuskutat hillittömästi, on peruskestävyystasosi ylitetty reippaasti ja menet aivan liian lujaa.

Juokseminen on siis tärkeä aloittaa maltillisesti. Vaikka vauhtisi ei juuri kävelyvauhdista poikkeaisi, niin se voi olla juuri sinulle sopiva vauhti. Omaa kroppaasi kuuntelemalla opit pikkuhiljaa mikä on sinulle sopiva askelmitta. Oikeanlaisella ja säännöllisellä harjoittelulla pääset vähitellen yhä pidempiin ja vauhdikkaampiinkin lenkkeihin kuntotasosi kasvaessa.

Juoksemisen ohella muista pitää huolta myös lihaskunto- ja liikkuvuusharjoittelusta! Monipuolinen treeni kun on se kaiken A ja O.

Kun aloitat juoksuharjoittelun, muista nämä:

  1. Kävele
  2. Lisää kävelyn sekaan kevyitä spurtteja
  3. Älä hengästytä itseäsi liikaa - juostessa Pitää Pystyä Puhumaan (3xP)
  4. Muista monipuolisuus
  5. Venyttele

Treenaa kuntosalilla oikein - Näin pääset hyvin alkuun ja vältät virheet

Jaanalla on kesän jälkeen ryhtiliike mielessä. Oli kyllä tarkoitus pitää itsestä huolta ja vähän kuntoillakin, mutta jotenkin se loma vain meni vetelehtiessä… Tuli syötyä huonosti ja muutenkin elettyä epäsäännöllisesti.

Nyt pitäisi kyllä tehdä jotain, olisin sitten jouluun mennessä kunnossa!

Ehkä ostaisin salikortin? Mutta mitä mä kuntosalilla sitten tekisin… se on ihan täynnä outoja laitteita, ja kaikki tuijottaakin… Miten siellä salilla kuuluisi olla, mihin laitteisiin kannattaisi mennä, ja miten niillä ihmeellisen näköisillä härveleillä oikein treenataan? Mistä voin tietää teenkö liikkeet oikein ja mihin lihaksiin mikäkin liike vaikuttaa. Kuinka paljon painoja pitäisi olla? Entä sitten vaatteet, kengät, treenikassista puhumattakaan…

Jaana ei ole pähkäilyjensä kanssa yksin. Suuri ja täysinäinen kuntosali voi aiheuttaa pelonsekaisia ajatuksia. Olen aivan liian monta kertaa kuullut, että hankittu salikortti on jäänyt käyttämättä, koska ei ole yksinkertaisesti tiedetty mitä salilla pitäisi tehdä! Monia on myös jännittänyt muiden ihmisten katseet, ja epävarman olon vuoksi kortti onkin jäänyt kaapin pohjalle pyörimään turhan pantiksi. Harmillinen tilanne. Vähän sama fiilis kuin olisi heittänyt rahaa kaivoon. 

Homma kun ei onnistu niin, että vietät tunnin salilla ja kokeilet vähän kaikkea.

Jos kuljet laitteelta toiselle tietämättä mitä lihaksia milläkin laitteella treenataan, tai sitä, millaisilla painoilla ja kuinka monta toistoa sinun pitäisi tehdä - teet paljon turhaa työtä. Kuntosalit ovat pullollaan tehokkaan näköisiä, mutta aloittelijan tarpeeseen turhia vehkeitä. Homma kun ei onnistu niin, että vietät tunnin salilla ja kokeilet vähän kaikkea. Saatat treenata sellaisia liikkeitä, millä ei ole juurikaan merkitystä haluamiesi tulosten kannalta - kaikki laitteet ja härvelit eivät ole tarkoitettu kaikille. Jokaisella on tietty käyttötarkoitus.

Vääränlaisella harjoittelulla voit tehdä jotain oikeasti haitallistakin. Treenaamisesi voi pahentaakin niskahartiaseutusi jumia, vaikka tarkoituksesi oli aivan päinvastainen. Tai virheellisellä asennolla ja liian suurilla painoilla aiheutatkin isoja ongelmia selällesi tai polvillesi. Auts. 

Mutta ei hätää, jos kuntosalille meno jännittää, niin tähän on ratkaisu!

Sinun ei todellakaan kannata rynnätä salille suinpäin ihmettelemään mitä siellä tekisit!

Pikkustudiollani sinulla on mahdollisuus harjoitella kuntosaliliikkeitä täysin omassa rauhassa ilman ulkopuolisia henkilöitä ja vielä oman valmentajan opastuksella! Sinun ei tarvitse jännittää yhdenkään ulkopuolisen katseita eikä jonottaa paikkaasi suosituille laitteille. Täällä et myöskään joudu arvuuttelemaan ihmeellisen näköisten laitteiden käyttötarkoituksia, vaan näytän ja kerron sinulle kädestä pitäen mitä juuri sinun kannattaa kuntosalilla tehdä. Saat oikeasti sen hyödyn, mitä saliharjoittelulla toivot ja haluat saavuttaakin!

Pikkustudio Raisio Personal Trainer

 

Pikkustudiolla voit rauhassa tutustua kuntosaliliikkeiden perusteisiin ja harjoitella personal trainerin ohjauksella liikkeitä ja ohjelmaasi, ennen kuin lähdet suuremmille saleille tutustumaan.

Kun olet oppinut liikkeesi kunnolla ja saanut varmuutta niiden suorittamiseen, on paljon helpompaa ja mukavampaa lähteä isoillekin saleille aloittamaan omatoiminen treenaus!

Pikkustudiolla määritämme tarkasti sinun tavoitteesi ja lähdemme etenemään niitä kohti, juuri sinulle sopivin askelin. Personal trainerinasi autan sinua kehittymään ja löytämään omat vahvuutesi. Etsimme yhdessä juuri sinulle parhaat tavat edetä kohti tavoitteitasi. Uskallat ylittää oman mukavuusalueesi turvallisessa ja kannustavassa seurassa.

Lue lisää Kuntostartti-aloituspaketista täältä.

Jos sinulla on siis mielessäsi saliharjoittelun aloittaminen, niin aloita se Pikkustudiolta! Kolmen treenikerran aloituspaketilla pääset heti hyvään vauhtiin, vältät tyypilliset virheet ja käytät aikasi tuloksellisesti heti alusta lähtien.

Ja muista, ettei ole mikään häpeä tunnustaa ettei tiedä mitä kuntosalilla pitäisi tehdä. Ei niitä laitteita osaa aina käyttää kokeneetkaan kuntosalikävijät! 

Kippis kesälle!

Kesä on kasvisten, vihannesten, marjojen ja hedelmien kulta-aikaa. Torit ja kauppojen hevi-tiskit pursuavat tuoreita kotimaisia salaatteja, tomaatteja, kurkkuja ja muita kasvimaan herkkuja.

Kesällä ei tosiaan tarvitse tyytyä mauttomiin tuontivihanneksiin, nyt löytyy monenlaista muutakin poimittavaa.

Jos omistat vihreän peukalon, niin voit kasvattaa suhteellisen helposti itsekin kotipihallasi tai ikkunalaudalla vaikkapa lehtikaalia ja yrttejä. Asiaan enemmän perehtynyt saattaa löytää niitynvarsiltakin salaatinkorviketta, ja ihan kohta metsät ja pensaat täyttyvät taas tuoreista marjoista. Mansikka-aika alkaa olla parhaimmillaan ja omenasatokin odottelee taas loppukesästä poimijoita. Kesäherkkuja löytyy siis monenlaisia, ja niitä voi myös hyödyntää monin eri tavoin.

Olet varmasti kuullut, että kasviksia pitäisi syödä vähintään puoli kiloa päivässä? Joillakin tämä määrä kuluu helpostikin päivän mittaan, mutta toisille sen nauttiminen tuottaa suuriakin haasteita satokaudesta riippumatta.

Kokeilepa heittää salaatit ja marjat tehosekoittimeen ja pyöräytä niistä herkullinen smoothie!
Voimajuoma

Jos siis salaatinsyönti tuntuu välillä tökkivän, eivätkä marjatkaan oikein innosta kuin kermavaahdon kylkiäisinä, niin tässä on sinulle hyvä vinkki:  Kokeilepa heittää salaatit ja marjat tehosekoittimeen ja pyöräytä niistä herkullinen smoothie! Smoothiejuoman sekaan voit helposti upottaa monenlaisia aineksia, ja samalla saat täytettyä päivän vihanneskiintiötä lähes huomaamattasi. Salaattikerä katoaa hetkessä tehosekoittimen syövereihin ja sekaan voit heittää halutessasi vaikka kurkunpaloja, lehtiselleriä tai inkivääriä.

Herkullinen maku syntyy marjoista ja hedelmistä. Tuoreilla yrteillä saat myös mukavaa säväystä smoothielle. Basilika ja minttu sopivat loistavasti sekaan lisäboostia antamaan. Jääpalat kruunaavat juoman ja tekevät siitä ihanan raikkaan ja pirtelömäisen.

Smoothiesta saat terveellisen ja virkistävän juoman vaikkapa kesähelteille nautittavaksi. Ja vaikka aurinko ei vielä kovin kirkkaasti paistelekaan, niin tällä juomalla saat imettyä itseesi jo etukäteen kesäistä energiaa. Lämpimämpiä kesäpäiviä odotellessa voit tankata itseesi jo kunnon terveyspommin kesämakuja ja vitamiineja. Todellista voimajuomaa. Reseptejä löytyy joka lähtöön ja makuun.

Voimajuomalla voit aloittaa aamusi energisesti tai saada siitä vaikka hyvän välipalan iltapäivään. Itse tykkään juoda tätä aamuisin, ja voimajuoman valmistus onkin kuulunut omiin aamurutiineihini jo vuosikausien ajan. Suosittelen kokeilemaan!

Tästä saat hyvän perusohjeen simppelille ja herkulliselle voimajuomalle. Marjoiksi käyvät kaikki mansikasta viinimarjoihin, ihan saatavuuden ja oman maun mukaan. Tuoreiden marjojen vastikkeeksi sopivat loistavasti myös pakastemarjat. Kokeilemalla löydät omat suosikkisi.

Helppo voimajuoman resepti

Katjan marjaisa voimajuoma

2 dl marjoja
Iso kourallinen tuoreita salaatinlehtiä, lehtikaalia, pinaattia yms.
Tuoreita yrttejä, esim. basilikaa tai minttua
Puolikas sitruuna puristettuna
Puolikas avokado tai puolikas banaani
Vettä
Runsaasti jääpaloja
Ripaus steviaa makeutukseen

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi pirtelömäiseksi juomaksi ja lisää vettä nesteeksi tarpeen mukaan. Jääpaloja lisätessä kannattaa varmistaa, että oma blenderi soseuttaa myös jään. Tämä juoma pärjää maussa monille kesädrinksuille, ja on taatusti terveellinen vaihtoehto. Ei muuta kuin kesätehosekoitin hurisemaan ja potkua päivään! 

Onko tavoitteesi saavuttaminen pala kakkua?

Laitan usein valmennuksen alussa asiakkaani pohtimaan omia arvojaan. Sitä mikä on heidän tavoitteensa, ja miksi se on heille tärkeä. Miten he kuvittelevat elämänsä muuttuvan tavoitteen saavuttamisen myötä. Mitä he sen avulla saavat ja mistä joutuvat sen myötä luopumaan. Tämän ymmärtäminen on kaiken muutoksen idea. Jos saavutetut hyödyt tuntuvat uhrauksia suuremmilta, niin muutokseen kannattaa lähteä. Jos taas ne asiat, joista uuden elämän myötä joutuu luopumaan, tuntuvatkin ylitsepääsemättömän tärkeiltä, ei muutosta ole järkeä lähteä tekemään. Tuloksista ei silloin tule pysyviä.

Eräs suklaata rakastava asiakkaani teki oivalluksen, että suklaa ja oma ihannevartalo eivät sovi yhteen. Tästä juuri onkin kysymys. Oman ihannevartalon saavuttaminen vaatii uhrauksen, elämäntavan muutoksen. Säännöllisestä suklaansyönnistä on luovuttava ja sen tilalle on kehitettävä muita hyvänolon antajia. Pikadieettien ongelmana on se, että niissä ei ole tarkoituskaan luoda uusia tapoja, vaan ainoastaan kärvistellä hetki ja palata sitten ”normaaliin” elämään takaisin.

Pikakuurien avulla pysyviä tuloksia on siis hyvin vaikea saavuttaa.  

Painonpudotuksessa on tärkeää pitää tavoite kirkkaana mielessä koko ajan. On myös hyväksyttävä se, että kaikki ympärillä olevat henkilöt eivät välttämättä tue muutosta, tai eivät ehkä ymmärrä sitä, miksei tarjottu kakkupala yhtäkkiä enää kelpaakaan. ”Ai sä oot jollain laihdutuskuurilla” on aika yleinen kommentti muilta ihmisiltä. ”No voithan sä nyt vähän ottaa.” Tässä tilanteessa on helpointa kertoa muille kohteliaasti, että vaikka kakkupala näyttääkin todella herkulliselta, niin sen syöminen haittaa tavoitteesi saavuttamista. Toki tilannetajua kannattaa aina käyttää, mutta jos pakkopullan tarjoajia on ympärillä lähes päivittäin, niin kannattaa tehdä selväksi, että kahvipullat eivät enää kuulu omaan ruokavalioon. Ainakaan siinä tapauksessa että haluat syödä jotain muutakin, ja myös voida hyvin.

Piece of cake - helppo juttu?

No eihän se ole, mutta sinä itse päätät tavoitteistasi ja olet myös itse vastuussa sinne pääsemisestä. Lähipiirille on hyvä kertoa suoraan ruokavalion muutoksesta, silloin he eivät varmaan kovin helposti tyrkytä kakkupaloja sinun eteesi. Voit myös kertoa mitä muuta voisit ottaa kahvipullien tilalle. Vaihtoehtoja kyllä löytyy. Voit myös itse ottaa omat eväät mukaan esim. työpaikan kahvipalaveriin, jos tiedät ettei tarjolla ole muuta kuin kaloripitoisia herkkuja.

Jos ajattelet, että laihdutuksen jälkeen voit taas ottaa kakkupaloja vastaan kuten ennenkin, olet huijaamassa itseäsi. Jos oikeasti haluat pysyviä tuloksia, niin sinun on muutettava tapojasikin pysyvästi. Jos olet allerginen jollekin ruoka-aineelle, niin et voi enää koskaan syödä sitä ilman jonkinlaisia seuraamuksia. Jos haluat päästä ihannemittoihisi, ja myös pysyä niissä, sinun kannattaa ajatella samalla tavoin. Paluuta vanhaan ei enää ole.

Sinä itse päätät kuinka kovasti haluat päästä tavoitteeseesi ja mikä sinulle oikeasti on tärkeää. Ennen kuin ryhdyt toteuttamaan mitään muutosta elämässäsi, sinun kannattaa miettiä näitä juttuja.

Miten ihanalta tuntuisikaan taas mahtua vanhoihin farkkuihin, mutta oletko valmis unelmasi vuoksi myös luopumaan jostain?

Pikkustudio

Nyt on jänniä juttuja tulossa ja olenkin enemmän kuin innoissani! Minulla on tällä hetkellä jo olemassa pieni tila, Pikkustudio, jossa otan vastaan asiakkaitani. Pikkustudiolla on mahdollisuus tehdä tarvittavat alkukartoitukset ja kuntotestaukset asiakkaalle, mutta olen kokenut ongelmallisena sen, että kuntosaliharjoittelua varten on lähdettävä jonnekin erilliselle salille treenaamaan. Monia ihmisiä arastuttaa aloittaa harjoittelu isolla salilla, missä pyörii samanaikaisesti paljon muitakin kuntoilijoita. Erillisellä kuntosalilla treenatessa asiakas joutuu lisäksi maksamaan sekä oman, että myös PT:n kuntosalimaksun, mikä luonnollisesti nostaa treenin hintaa asiakkaalle. Personal trainerit eivät myöskään ole tervetulleita asiakkaidensa kanssa kaikille saleille, mikä rajoittaa sopivan paikan löytämistä.

Nyt olenkin laajentamassa toimintaani niin, että Pikkustudiostani on tulossa ihan oikea pienimuotoinen kuntosali! Olen hankkimassa laitteita ja välineitä, jotka mahdollistavat kuntosalimaisen treenaamisen Pikkustudiolla. Vastaisuudessa pystyn siis tarjoamaan asiakkaalle myös tämän palvelun omissa tiloissani. Ja ilman mitään lisämaksuja! 

Tämä on loistava juttu etenkin niille, ketkä arastelevat suuria, ruuhkaisia ja meluisia kuntosaleja. Kohta onkin mahdollista harjoitella ja tehdä salitreenejä täysin omassa rauhassa yhdessä personal trainerin kanssa. Ja kaikki tämä siis edulliseen hintaan ilman erillisiä kuntosalimaksuja!

Pian sinulla on myös mahdollisuus maksaa palveluitani Smartum-seteleillä!

Sinulla on myös mahdollisuus varata aika ilmaiseen konsultaatioon. Ota siis rohkeasti yhteyttä, niin katsotaan sinulle sopivin tapa edetä kohti tavoitteitasi!

Varaa aika soittamalla, ottamalla yhteyttä sähköpostitse tai yhteydenottolomakkeella.

Lupausten lujuus

Mitä lupaukset sinulle merkitsevät? Toimivatko ne suunnannäyttäjinäsi kohti uutta, parempaa ja pysyvää olotilaa. Sitoudutko lupausten avulla lujemmin tavoitteeseesi? Pystytkö sinä olemaan luja lupauksessasi, vai ovatko lupauksesi pelkkää tyhjää helinää?

Vuodenvaihteessa moni suunnitteli laittavansa elämänsä remonttiin, yksi ihan pieneen, toinen vähän suurempaankin. Moni toivoi tältä vuodelta parempaa kuntoa ja energisempää fiilistä, monen tavoitteissa siinsi myös painonpudotus. Jonkinlaisia kehityskohteita ja ainakin toiveita tulevalle riitti varmaan lähes jokaisen mielessä.

lupausten-lujuus

Tammikuu onkin täynnä lupauksia paremmasta uudesta vuodesta. Monen kohdalla lupaavasti alkanut elämäntapamuutos kuitenkin valitettavan usein tyrehtyy viimeistään kevään koittaessa. Uusi elämäntapa ei jostain syystä kestäkään niitä arkielämän haasteita, ja vanhat tavat vievät voiton suurista lupauksista huolimatta.

Voi olla, että elämäntapamuutos on mitoitettu jo alun alkaen liian suureksi, tai ehkä omia motiiveja ei olla mietitty riittävän tarkkaan ennen lupausten antamista.

Elämäntapojen muuttaminen ei ole helppoa. Alan Deutchman kertoo kirjassaan Change or Die, että tutkimuksensa mukaan yhdeksän kymmenestä vakavasti sairaasta henkilöstä ei onnistunut muuttamaan pysyvästi elämäntapojaan, vaikka tiesi vanhan elämäntyylin johtavan varmaan kuolemaan. Ainoastaan kymmenen prosenttia siis kykeni tekemään pysyvän elämäntapamuutoksen, vaikka se oli ainut mahdollisuus selvitä hengissä! Eipä siis ihme, että vähän pienemmissäkin muutoksissa kompastuu helposti ennen maaliin pääsyä.

Muutoksen vaikeudessa ei varmasti ole kyse tiedonpuutteesta. Suurin osa ihmisistä todennäköisesti tietää mitä pitäisi tehdä vaikkapa laihtuakseen tai kohottaakseen kuntoaan. Jos haluat laihduttaa, niin syöt kulutustasi vähemmän, liikkumista lisäämällä taas kuntosi kohenee. Hyvin simppeliä siis teoriassa. Käytännön toteutus onkin se haastavampi puoli. Muutosten aloittaminen käy vielä suhteellisen helposti, mutta vain harva tosiaan onnistuu muuttamaan tapojaan pysyvästi.

Pystytkö sinä olemaan luja lupauksessasi, vai ovatko lupauksesi pelkkää tyhjää helinää?

Tähän aikaan vuodesta löytyy monenlaisia vinkkejä talvikilojen karistamiseen ja energisemmän elämän saavuttamiseen. Rantakunnon metsästäjän, ja monen muunkin, pää saattaa mennä pyörälle joskus ristiriitaisiakin neuvoja ihmetellessä. Netistä löytyy myös verkkokursseja, jotka markkinoivat pikatietä elämäntapamuutokseen. Pikakursseilla muutokset tehdään yleensä kertarysäyksellä. Kurssin loputtua paluu vanhaan onkin enemmän kuin todennäköistä. Tällaiset verkkokurssit eivät huomioi jokaisen henkilökohtaisia tarpeita erikseen, vaan samaa konseptia tarjoillaan ohjeena kaikille. Sisällön soveltaminen omaan elämään jääkin sitten asiakkaan vastuulle.

Pysyvä muutos vaatii paljon muutakin kuin tietoa. On ensinnäkin tärkeää, että kysyt itseltäsi miksi haluat muutosta? Mikä on oma motiivisi ja motivaatiosi muuttumisen suhteen? Tavoite kannattaa määritellä tarkasti ja jakaa osiin. Selkeä ja konkreettinen välitavoite on helpommin saavutettavissa kuin epämääräinen lupaus. Rimaa ei kannata asettaa liian ylös, vaan on hyvä miettiä mihin omat rahkeet oikeasti riittävät. Turhia lupauksia ei kannata tehdä, eikä vaatia itseltään liikoja. On hyvä tiedostaa, että repsahduksetkin kuuluvat asiaan. Muutosta ei myöskään kannata aloittaa pistämällä kerralla koko elämää uusiksi, vaan totuttautumalla uusiin juttuihin pikkuhiljaa.

Sinä itse päätät, kumpaan porukkaan meinaat kuulua. Oletko luovuttaja vai luja?

Omilla asenteilla ja uskomuksilla on suuri merkitys. Suhtaudu positiivisesti muutokseen ja usko itseesi ja unelmiisi. Tavoitteen ja lupausten on tunnuttava hyvältä ja mukavalta asialta, kielloilla ja piiskalla harvoin saavutetaan pysyviä tuloksia. Tuen merkitys pysyvän muutoksen saavuttamisessa on myös oleellinen juttu. Henkilökohtainen tuki ja tsemppi auttavat pysymään oikealla tiellä ja kannustavat silloin kun voimia tarvitaan.

Kun nämä asiat ovat kohdillaan, onkin jo paljon helpompi lunastaa lupauksiaan. Sinä itse päätät, kumpaan porukkaan meinaat kuulua. Oletko luovuttaja vai luja?

 Oikein hyvää alkanutta vuotta ja tsemppiä kaikille muutoksen teille!

Unohda laihdutuskuurit!

Haluaisitko laihtua? Ehkä olet onnistunut laihduttamaankin, mutta salakavalasti kilot ovatkin tulleet takaisin, ehkä jopa korkojen kanssa? Ajatteletko että laihdutus on projekti, jossa hetkellisen kitukuurin jälkeen voit taas unohtaa ruokien punnitsemisen ja muun itsesi rääkkäämisen ja pysyt automaattisesti uusissa mitoissasi? 

Jos näin on, niin pysähdy. Laihdutuskuuri on liian usein turha ja julma ihmiskoe, jonka kärsijöinä ovat itsesi lisäksi kaikki läheisesi, puoliso, lapset, työkaverit, anoppi ja lemmikit. Tästä säästyvä energia kannattaa mieluummin käyttää vaikka lastesi tai lemmikkisi kanssa puuhailuun.

Laihdutuskuuri on liian usein turha ja julma ihmiskoe, jonka kärsijöinä ovat itsesi lisäksi kaikki läheisesi, puoliso, lapset, työkaverit, anoppi ja lemmikit.

Kyllä, luit ihan oikein. Mutta miksi ihmeessä väitän tällaista hyvinvointi- ja elämäntapamuutosblogissa? Puhun tästä, koska kyse on motivaatiotekijöiden ymmärtämisestä ja tavoitteiden asettamisen tärkeydestä. Ennen kuin ryhdyt yhteenkään suureen elämäntapamuutosprojektiin, mieti mitä haluat sillä saavuttaa. Jos sinun ei ole tarkoituskaan pysyvästi muuttaa toimintatapojasi, niin tosiaan – unohda koko juttu! 

Aivan ensiksi, mieti hetki mikä on muutoshalusi perimmäinen syy. Kysy itseltäsi miksi haluat niitä asioita, joita väität haluavasi? Arvioi jokaista mieleen tulevaa ajatustasi kriittisesti. Ovatko syyt omiasi vai jonkun muun? Ovatko ne ulkoisia vai sisäisiä tavoitteita? Kun osaat ensin vastata näihin kysymyksiin, ei eteneminen kohti unelmiasi ole edes kovin vaikeaa. Muista että sinulla on oikeus tehdä elämästäsi juuri itsesi näköinen.

Väärin asetettu tavoite ohjaa keskittymään ainoastaan lopputulokseen, eikä siihen mikä on vähintään yhtä tärkeää. Hetkellinen laihdutus on nimittäin aika helppoa verrattuna pysyvään painonhallintaan. Mutta kun tiedät mihin pyrit, on helpompaa myös pitää saavutetut linjat. Jatkuva jojoilu ei aiheuta kuin pahaa mieltä. Pahimmillaan siitä saattaa seurata vakaviakin terveysongelmia. 

Laihdutus vaatii motivaatiota ja oikein asetettuja tavoitteita. Päättäväisyys on myös ehdoton edellytys tuloksien saamiselle. Tietty painolukema on yksi tavoite, mutta ihan yhtä tärkeää on painon pitäminen myöhemminkin suunnilleen samoissa lukemissa. 

Laihduttaminen on hyvä esimerkki asiasta, jossa tulokset näkyvät vasta pitkän ajan päästä. Tavoitteeseesi pääsy on useiden valintojesi summa pidemmän aikaa. Joudut muuttamaan syömistottumuksiasi sekä mahdollisesti lisäämään liikuntaa saamatta minkäänlaista välitöntä palautetta tapojesi muuttamisesta. Sinun täytyy vain sitkeästi uskoa, että näitä asioita noudattamalla kokonumerosi on jonkun ajan päästä pienempi. Joudut myös samalla keksimään uusia palkintosysteemejä suklaapatukan tilalle. Vanhoja tapoja noudattamalla pysyt vanhoissa mitoissasi. Uusien tapojen ja rutiinien myötä syntyy muutoksia.

Jos kaikki laihdutetut kilot laskettaisiin yhteen, ei kenelläkään pitäisi olla minkäänmoista tarvetta laihtua enää ikinä.

Painonpudotus on myös loistava esimerkki tekemisestä, jota ei voi, eikä kannata, loputtomasti jatkaa. Tästä huolimatta maailma on täynnä ikuisia laihduttajia. Jos kaikki laihdutetut kilot laskettaisiin yhteen, ei kenelläkään pitäisi olla minkäänmoista tarvetta laihtua enää ikinä. 

Jos laihdutukseen asennoidutaan pelkkänä ohimenevänä projektina, joka loppuu hetkellisen kärvistelyn jälkeen, paluu vanhoihin tottumuksiin on kohta edessä taas. Palkinnoksi kovasta hommasta syödään sitten kerralla kaikki ne syömättä jääneet suklaapatukat. Noin kärjistetysti. Hetken päästä ollaankin lähtöpisteessä ja loputon noidankehä on valmis.

Jos siis haluat laihduttaa, niin laihduta ihmeessä. Mieti kuitenkin samalla miten muutat elämäntapojasi vastaamaan tuota uudenlaista minääsi. Pysyvä painonhallinta ei tarkoita jäätävää itsekuria, vaan sitä, että on tehnyt tietynlaisista tottumuksista itselleen tavan. Ehkä kannattaisikin lähteä koko hommaan juuri tuosta lähtökohdasta, muuttamalla ruokavalio ja elämäntavat sellaisiksi, että niitä on helppo noudattaa laihtumisen jälkeenkin. Mutta ihan ensin, mieti millainen ja minkäkokoinen elämä juuri sinulle sopii.


 

Liikunta - EVVK!

Hyvä ystäväni vihaa liikuntaa. Hän ei voi ymmärtää miksi joku vapaaehtoisesti raahautuu jumppasalille tai lenkkipolulle kärsimään. Personal trainerin kotikäynti saisi hänet kuulemma karkaamaan ikkunasta pihalle. Minä olen ainoa poikkeus. Olen luvannut olla viemättä häntä lenkille tai muutenkaan olla aiheuttamatta liikunnasta aiheutuvaa turhaa kärsimystä.

Ystäväni ei varmasti ole ajatustensa kanssa yksin. Liikunnan ajattelu ei taatusti aiheuta kaikille hillitöntä innostusta rynnätä punttisalille. Valtakunnan tasolla asti on herätty siihen tosiasiaan, että kaikki eivät pidä liikkumisesta ja liikunta sanana aiheuttaa monille negatiivisia mielleyhtymiä. Liikunnan tilalle ollaankin keksimässä muita parempia ilmauksia.

Liikunta ei automaattisesti ole ensimmäinen ja ainoa asia, jolla kannattaa aloittaa jokainen elämäntapamuutos

Kukaan tuskin on voinut välttyä kuulemasta liikunnan positiivisista vaikutuksista. Liikuntaa inhoavalta henkilöltä ei kuitenkaan kannata kysyä millaisesta liikkumisesta hän pitäisi, koska hän ei todellakaan pidä liikunnasta - Ei voisi vähempää kiinnostaa. Ja mikäli hän tuntee itsensä täysin terveeksi ja hyvinvoivaksi ilman suurempaa liikkumistakin, niin olisi suoranaista hulluutta tuputtaa hänelle liikuntaa elämänlaatua parantavana tekijänä. Ja vaikkei hän tuntisikaan itseään hyvinvoivaksi, niin siltikään liikunta ei automaattisesti ole ensimmäinen ja ainoa asia, jolla kannattaa aloittaa jokainen elämäntapamuutos.

Liikunta on nykyään muotijuttu. Nettiä ja naistenlehtiä selaillessa saattaa tulla olo, että jokaisen on näytettävä fitnessmallilta tai juostava vähintään maraton. Ja mieluummin molemmat. Viikoittaisten salikertojen määrä on kunnon ihmisen mittari, ja kuntoilubuumin keskellä tavallinen meikäläinen saattaa kokea itsensä helposti riittämättömäksi. Koululiikunnasta jääneet kauhukuvat voivat myös kummitella mielessä ja kuilu lähteä liikkumaan kasvaa entistä suuremmaksi. Saatetaan ajatella, että kuntosalit ovat täynnä niitä fitnesshirmuja. Eihän sinne kehtaa mennä, enhän mä kuitenkaan jaksaisi enkä osaisi. En edes tiedä millaiset vaatteet pitäisi olla päällä.

Katja Varjo

Liikkumisen suhteen rima on nostettu turhan ylös. Saattaa helposti unohtua, että jo pienikin liikkuminen on liikuntaa. Kaikkien ei tarvitse rynnätä punttisalille, crossfittiin tai bodypumppiin, vaihtoehtoja kyllä löytyy. Ja niillä saleillakin käy pääasiassa ihan tavallisia ihmisiä jotka haluavat pitää itsestään huolta. Fitnesstyypit ym. ovat kuitenkin melkoisen marginaalinen ryhmä.

Ja niin tärkeää kuin liikkuminen onkin, on sekin tosiaan vain yksi hyvinvointia lisäävä tekijä. Sen lisäksi tarvitaan paljon muutakin. Kaikkien ei siis tarvitse olla himoliikkujia. Liikunnan ei tarvitse herättää suuria tunteita eikä sitä tarvitse rakastaa. Liikkua voi kyllä ilman suurempia kiksejäkin vaikka ihan vain siksi, että se on terveellistä. Tai ilman mitään kummempaa tarkoitusta. Eikä tarvitse aina edes lähteä liikkumaan varta vasten, vaan liikkumisen hyödyn ja riemun voi löytää vähemmälläkin. Vaikka samoilemalla metsässä. Ilman että edes ajattelee liikkuvansa. Liikunta-sanan voisi tosiaan heittää romukoppaan!

Miten mahtavalta tuntuukaan se hetki, kun liikuntakammoinen henkilö löytää itsensä liikkumasta - ja on täysin unohtanut sen kamalan asian, että liikuntaahan tämä onkin!

Hyvinvointia ja kauneutta elämääsi - Blogi avattu!

Kaiken tämän pimeyden keskelläkin meidän on aika alkaa voimaan paremmin ja arvostamaan itseämme enemmän. On aika alkaa tuntemaan itsemme kauniiksi, voimakkaaksi ja terveemmäksi. Teen Personal Trainerina työtä näiden tavoitteiden eteen ja jatkossa haluan myös blogissani jakaa ajatuksia, joiden toivon olevan sinulle hyödyllisiä ja antavan paitsi ajattelemista, myös voimia viedä asioita eteenpäin kohti tavoitteitasi.

Ei ole vaikeaa keksiä syitä olla aloittamatta elämäntapamuutosta, vaikka tiedämmekin oikean ajan olevan juuri nyt. Olen päättänyt tehdä parhaani auttaakseni kaikkia, jotka haluavat kehittyä kohti omia tavoitteitaan, kohti parempaa oloa ja fiilistä. Yhtenä tekonani paremman elämän ja elämisen laadun tavoittelussa tulen ajoittain kirjoittelemaan näkemyksistäni blogin muodossa. Blogi tulee olemaan päiväkirjani tai muistilehtiöni verkossa, missä tulen kertomaan kokemuksistani ja oppimistani asioista kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, treenaamiseen ja luonnolliseen kauneuteen liittyen. 

Ensimmäisen varsinaisen blogini julkaisen ylihuomenna. Kannattaa siis tykätä facebook-sivustani jo nyt niin saat tiedon ensimmäisten joukossa :)