Unohda laihdutuskuurit!

Haluaisitko laihtua? Ehkä olet onnistunut laihduttamaankin, mutta salakavalasti kilot ovatkin tulleet takaisin, ehkä jopa korkojen kanssa? Ajatteletko että laihdutus on projekti, jossa hetkellisen kitukuurin jälkeen voit taas unohtaa ruokien punnitsemisen ja muun itsesi rääkkäämisen ja pysyt automaattisesti uusissa mitoissasi? 

Jos näin on, niin pysähdy. Laihdutuskuuri on liian usein turha ja julma ihmiskoe, jonka kärsijöinä ovat itsesi lisäksi kaikki läheisesi, puoliso, lapset, työkaverit, anoppi ja lemmikit. Tästä säästyvä energia kannattaa mieluummin käyttää vaikka lastesi tai lemmikkisi kanssa puuhailuun.

Laihdutuskuuri on liian usein turha ja julma ihmiskoe, jonka kärsijöinä ovat itsesi lisäksi kaikki läheisesi, puoliso, lapset, työkaverit, anoppi ja lemmikit.

Kyllä, luit ihan oikein. Mutta miksi ihmeessä väitän tällaista hyvinvointi- ja elämäntapamuutosblogissa? Puhun tästä, koska kyse on motivaatiotekijöiden ymmärtämisestä ja tavoitteiden asettamisen tärkeydestä. Ennen kuin ryhdyt yhteenkään suureen elämäntapamuutosprojektiin, mieti mitä haluat sillä saavuttaa. Jos sinun ei ole tarkoituskaan pysyvästi muuttaa toimintatapojasi, niin tosiaan – unohda koko juttu! 

Aivan ensiksi, mieti hetki mikä on muutoshalusi perimmäinen syy. Kysy itseltäsi miksi haluat niitä asioita, joita väität haluavasi? Arvioi jokaista mieleen tulevaa ajatustasi kriittisesti. Ovatko syyt omiasi vai jonkun muun? Ovatko ne ulkoisia vai sisäisiä tavoitteita? Kun osaat ensin vastata näihin kysymyksiin, ei eteneminen kohti unelmiasi ole edes kovin vaikeaa. Muista että sinulla on oikeus tehdä elämästäsi juuri itsesi näköinen.

Väärin asetettu tavoite ohjaa keskittymään ainoastaan lopputulokseen, eikä siihen mikä on vähintään yhtä tärkeää. Hetkellinen laihdutus on nimittäin aika helppoa verrattuna pysyvään painonhallintaan. Mutta kun tiedät mihin pyrit, on helpompaa myös pitää saavutetut linjat. Jatkuva jojoilu ei aiheuta kuin pahaa mieltä. Pahimmillaan siitä saattaa seurata vakaviakin terveysongelmia. 

Laihdutus vaatii motivaatiota ja oikein asetettuja tavoitteita. Päättäväisyys on myös ehdoton edellytys tuloksien saamiselle. Tietty painolukema on yksi tavoite, mutta ihan yhtä tärkeää on painon pitäminen myöhemminkin suunnilleen samoissa lukemissa. 

Laihduttaminen on hyvä esimerkki asiasta, jossa tulokset näkyvät vasta pitkän ajan päästä. Tavoitteeseesi pääsy on useiden valintojesi summa pidemmän aikaa. Joudut muuttamaan syömistottumuksiasi sekä mahdollisesti lisäämään liikuntaa saamatta minkäänlaista välitöntä palautetta tapojesi muuttamisesta. Sinun täytyy vain sitkeästi uskoa, että näitä asioita noudattamalla kokonumerosi on jonkun ajan päästä pienempi. Joudut myös samalla keksimään uusia palkintosysteemejä suklaapatukan tilalle. Vanhoja tapoja noudattamalla pysyt vanhoissa mitoissasi. Uusien tapojen ja rutiinien myötä syntyy muutoksia.

Jos kaikki laihdutetut kilot laskettaisiin yhteen, ei kenelläkään pitäisi olla minkäänmoista tarvetta laihtua enää ikinä.

Painonpudotus on myös loistava esimerkki tekemisestä, jota ei voi, eikä kannata, loputtomasti jatkaa. Tästä huolimatta maailma on täynnä ikuisia laihduttajia. Jos kaikki laihdutetut kilot laskettaisiin yhteen, ei kenelläkään pitäisi olla minkäänmoista tarvetta laihtua enää ikinä. 

Jos laihdutukseen asennoidutaan pelkkänä ohimenevänä projektina, joka loppuu hetkellisen kärvistelyn jälkeen, paluu vanhoihin tottumuksiin on kohta edessä taas. Palkinnoksi kovasta hommasta syödään sitten kerralla kaikki ne syömättä jääneet suklaapatukat. Noin kärjistetysti. Hetken päästä ollaankin lähtöpisteessä ja loputon noidankehä on valmis.

Jos siis haluat laihduttaa, niin laihduta ihmeessä. Mieti kuitenkin samalla miten muutat elämäntapojasi vastaamaan tuota uudenlaista minääsi. Pysyvä painonhallinta ei tarkoita jäätävää itsekuria, vaan sitä, että on tehnyt tietynlaisista tottumuksista itselleen tavan. Ehkä kannattaisikin lähteä koko hommaan juuri tuosta lähtökohdasta, muuttamalla ruokavalio ja elämäntavat sellaisiksi, että niitä on helppo noudattaa laihtumisen jälkeenkin. Mutta ihan ensin, mieti millainen ja minkäkokoinen elämä juuri sinulle sopii.