Mitä lounaaksi?

Arkipäivän jaksamiseemme vaikuttaa moni asia. Yksi tärkeimmistä jutuista millä voit itse säädellä vireystilaasi, on syömäsi ravinto. Jos olet syönyt hyvän ja riittävän aamiaisen, niin jaksat sen avulla mainiosti puoleenpäivään asti. Silloin onkin jo lounaan aika. Lounaalla on iso merkitys koko iltapäivän vireystasoon. Ei ole siis ollenkaan samantekevää millä vatsasi täytät –tai jääkö se vajaaksi.

Katja Varjo PT

Jos syöt lounaalla hyvin kevyesti, niin todennäköisesti sinulla on kiljuva nälkä jo parin tunnin kuluttua. Silloin on vaikeaa odottaa myöhään iltapäivällä tai alkuillasta olevaa päivällistä, joka pitäisi vielä ennen syömistä valmistaakin. Kovaan nälkään ei riitä ensiavuksi omena eikä banaanikaan, vaan silloin tulee helposti napsittua turhia ja energiapitoisia välipaloja. Näistä välipaloista kertyykin helposti kaloreita vähintään kunnon lounaan verran, eikä naposteluruokien ravintosisältökään ole yleensä sieltä terveellisimmästä päästä.

Jos syöt lounaalla itsesi täpötäyteen, ei iltapäivän vireystila ole paljoakaan sen parempi kuin liian heppoisenkaan lounaan kanssa. Energiasi kuluu ruuan sulattamiseen ja olosi on turvonnut ja väsynyt. Kahvikaan ei virkistä silloin, jos vatsa on täynnä ruokaa.

Jos sinulla on hyvä työpaikkaruokala, niin sitä kannattaa toki käyttää. Jos hyviä vaihtoehtoja ei kuitenkaan ole tarjolla, niin kannattaa harkita omien eväiden mukaan ottamista.  

Kasviksilla ja salaatilla kannattaa täyttää vähintään puolet lounaslautasesta. Tämän lisäksi tarvitset proteiinia, hyvää rasvaa ja kohtuullisesti hiilihydraatteja. Jollet satu tekemään fyysisesti hyvin raskasta työtä, niin kovin runsasta hiilaritankkausta kannattaa välttää, etenkin jos kärsit usein iltapäiväväsymyksestä.

Itse suosin lounaalla erilaisia salaatteja, keittoja ja munakkaita. Monia näistä on mahdollista valmistaa jo etukäteen ja niitä voi hyvin ottaa myös töihin mukaan evääksi.
2-salaattia.jpg

Perussalaattipohja on helppo valmistaa erilaisista vihersalaateista, kurkusta ja tomaatista. Tähän tarvitaan lisäksi jotain proteiinia, esim. kalaa, kanaa, kananmunaa tai vaikka juustoa. Lisäenergiaa antamaan voi lisätä vielä vaikka pähkinöitä ja siemeniä. Ne auttavat jaksamaan iltapäivän pitkiä tunteja, eikä väsy pääse iskemään ihan äkkiä 

Yksi lempparilounaani on kasvissosekeitto. Sosekeiton voi valmistaa hyvin jo edellisenä päivänä valmiiksi ja lämmittää tarvittava annos nopeasti ennen syömistä. Keiton pohjaksi sopii mainiosti vaikka kesäkurpitsa, paprika, tomaatti, tai vaihtoehtoisesti erilaiset juurekset, kuten porkkana, palsternakka, maa-artisokka jne. Vain mielikuvitus on rajana, ja toki omat makumieltymykset. Sosekeittoon voi lisätä esim. kookosmaitoa ja pinnalle vielä siemeniä makua ja energiaa antamaan. 

4-keittoa.jpg

Jos on mahdollista valmistaa lounas itse ja nauttia se samantien, niin hyvänä vaihtoehtona voin suositella myös täytettyä munakasta.  Munakkaan joukkoon voi lisäillä monenlaisia kasviksia, juustoa ym. täytteitä ihan oman maun mukaan. Tällä pysyy nälkä poissa, muttei tule ikävää ähky-oloa.

Bon appetit!