Onko tavoitteesi saavuttaminen pala kakkua?

Laitan usein valmennuksen alussa asiakkaani pohtimaan omia arvojaan. Sitä mikä on heidän tavoitteensa, ja miksi se on heille tärkeä. Miten he kuvittelevat elämänsä muuttuvan tavoitteen saavuttamisen myötä. Mitä he sen avulla saavat ja mistä joutuvat sen myötä luopumaan. Tämän ymmärtäminen on kaiken muutoksen idea. Jos saavutetut hyödyt tuntuvat uhrauksia suuremmilta, niin muutokseen kannattaa lähteä. Jos taas ne asiat, joista uuden elämän myötä joutuu luopumaan, tuntuvatkin ylitsepääsemättömän tärkeiltä, ei muutosta ole järkeä lähteä tekemään. Tuloksista ei silloin tule pysyviä.

Eräs suklaata rakastava asiakkaani teki oivalluksen, että suklaa ja oma ihannevartalo eivät sovi yhteen. Tästä juuri onkin kysymys. Oman ihannevartalon saavuttaminen vaatii uhrauksen, elämäntavan muutoksen. Säännöllisestä suklaansyönnistä on luovuttava ja sen tilalle on kehitettävä muita hyvänolon antajia. Pikadieettien ongelmana on se, että niissä ei ole tarkoituskaan luoda uusia tapoja, vaan ainoastaan kärvistellä hetki ja palata sitten ”normaaliin” elämään takaisin.

Pikakuurien avulla pysyviä tuloksia on siis hyvin vaikea saavuttaa.  

Painonpudotuksessa on tärkeää pitää tavoite kirkkaana mielessä koko ajan. On myös hyväksyttävä se, että kaikki ympärillä olevat henkilöt eivät välttämättä tue muutosta, tai eivät ehkä ymmärrä sitä, miksei tarjottu kakkupala yhtäkkiä enää kelpaakaan. ”Ai sä oot jollain laihdutuskuurilla” on aika yleinen kommentti muilta ihmisiltä. ”No voithan sä nyt vähän ottaa.” Tässä tilanteessa on helpointa kertoa muille kohteliaasti, että vaikka kakkupala näyttääkin todella herkulliselta, niin sen syöminen haittaa tavoitteesi saavuttamista. Toki tilannetajua kannattaa aina käyttää, mutta jos pakkopullan tarjoajia on ympärillä lähes päivittäin, niin kannattaa tehdä selväksi, että kahvipullat eivät enää kuulu omaan ruokavalioon. Ainakaan siinä tapauksessa että haluat syödä jotain muutakin, ja myös voida hyvin.

Piece of cake - helppo juttu?

No eihän se ole, mutta sinä itse päätät tavoitteistasi ja olet myös itse vastuussa sinne pääsemisestä. Lähipiirille on hyvä kertoa suoraan ruokavalion muutoksesta, silloin he eivät varmaan kovin helposti tyrkytä kakkupaloja sinun eteesi. Voit myös kertoa mitä muuta voisit ottaa kahvipullien tilalle. Vaihtoehtoja kyllä löytyy. Voit myös itse ottaa omat eväät mukaan esim. työpaikan kahvipalaveriin, jos tiedät ettei tarjolla ole muuta kuin kaloripitoisia herkkuja.

Jos ajattelet, että laihdutuksen jälkeen voit taas ottaa kakkupaloja vastaan kuten ennenkin, olet huijaamassa itseäsi. Jos oikeasti haluat pysyviä tuloksia, niin sinun on muutettava tapojasikin pysyvästi. Jos olet allerginen jollekin ruoka-aineelle, niin et voi enää koskaan syödä sitä ilman jonkinlaisia seuraamuksia. Jos haluat päästä ihannemittoihisi, ja myös pysyä niissä, sinun kannattaa ajatella samalla tavoin. Paluuta vanhaan ei enää ole.

Sinä itse päätät kuinka kovasti haluat päästä tavoitteeseesi ja mikä sinulle oikeasti on tärkeää. Ennen kuin ryhdyt toteuttamaan mitään muutosta elämässäsi, sinun kannattaa miettiä näitä juttuja.

Miten ihanalta tuntuisikaan taas mahtua vanhoihin farkkuihin, mutta oletko valmis unelmasi vuoksi myös luopumaan jostain?